Kategóriák
Blog

A kontakt grill jellemzői

Mi pontosan a kontakt grill?

A kontakt grill igazából egy beltéri grillsütő. Kifejezetten előnyös azok számára, akiknek nincsen kertje, udvara, vagy éppen egy terasza, esetleg nagyobb erkélye, hogy a hagyományos grillsütőt tudják használni. Mégis megidézhetik a kinti sütögetések hangulatát a lakáson belül is, tűz és füst nélkül.

Tapadásmentes felületére nem szükséges olajat vagy más zsiradékot önteni, kenni, így jelentősen egészségesebb ételeket süthetünk, mint egy serpenyőben, vagy akár a sütőben. A kontakt grillnek csupán áramforrásra van szüksége a működéshez, és máris készíthetjük rajta a reggelinket, ebédünket, vacsoránkat, vagy akár mindegyiket. Gyorsaságának titka, hogy tökéletes hőelosztással rendelkezik, valamint alsó és felső platnija is fűtőszálakkal működik.  Kihűlés után a kontakt grill lapjai egyetlen mozdulattal, könnyedén letisztíthatók egy nedves ronggyal.

kontakt-grill_pic3

Tárolása is egyszerű: összecsukott állapotban, lapjára fektetve és élére állítva is elhelyezhető, kis helyre is befér, és külső borítása megvédi a portól, ütésektől, karcolásoktól.

A kontakt grill gyakorlati használata

A kontakt grill nem csak a háztartások gyöngyszeme lehet. Igaz, kereskedelmi forgalomban főleg a kisebb, egyéni használatra szánt változatokkal találkozhatunk, azonban éttermek, gyorséttermek konyháiban is előfordulnak nagyobb modellek. Egy népszerű amerikai gyorsétteremlánc egy-, két- vagy háromplatnis kontakt grilleket használ, amelyeken egyszerre nyolc, tizenhat, vagy huszonnégy húspogácsát is meg tudnak sütni.

A háztartási változatok három-négy fokozattal rendelkeznek, amelyek átállításával szabályozható, hogy adott ételeket hány fokon, milyen gyorsan süssünk meg. Például a zöldségeknek elég pár perc, alacsonyabb hőfokon, míg a húsoknak a kontakt grill magasabb hőmérsékletű, hosszabb idejű beállítása kell a tökéletes állapot eléréséhez. Emellett nem csak lecsukott formában, hanem több magasságban felnyitva, vagy teljesen széthúzva is használható az eszköz, előbbi esetnél akár újramelegítéshez, utóbbinál pedig nagyobb felület eléréséhez Ilyenkor forgatni kell az ételt, hiszen csak alulról süt a szerkezet, mivel a teteje lesz az alja, ki- és lehajtva.

Néhány típusa, például a fentebb említett éttermi kontakt grillek rendelkeznek olyan extrákkal, mint hogy a felső része pár fokkal melegebb (hiszen az alsóra teszik először a húst), vagy éppen különböző, időzítőkkel ellátott, gombnyomásra induló programok vannak rajtuk a különböző ételek sütéséhez, illetve oldalt úgynevezett zsírcsapdák találhatók rajtuk, ahova a felesleges zsiradékot és ételdarabokat gyűjtik össze egy kaparó segítségével.

Ételek kontakt grillen sütve

A kontakt grill igen sokoldalú eszköz, bármely háztartásban igen hasznos lehet a nap bármelyik szakaszában. Szinte minden étkezési igényt és szokást ki tud elégíteni. Zöldségeket, halakat, húsokat, vagy ezek különböző kombinációit lehet rajta, benne elkészíteni. De kiválóan alkalmas pirítós, melegszendvics, panini, vagy más hasonló étel sütésére is. Valamint kihűlt ebédmaradékokat, pitéket, egyebeket is fel lehet melegíteni a segítségével. Ha nem hagyományosan akarjuk használni, akkor még rántottát is lehet sütni a platnikon.

kontakt-grill_pic2

Nézzünk a továbbiakban két receptet, amelyek reggelire és ebédre lehetnek tökéletesek.

Receptek a kontakt grillhez

Reggelire valami tartalmasabb étel kellhet a napindításhoz. Fogjunk meg egy bagettet (nem baj, ha kissé száraz), és vágjuk félbe, háromba, négybe, amekkora darabok beférnek a kontakt grillbe, anélkül, hogy kilógnának. Ezután hosszában vágjuk félbe a darabo(ka)t, és töltsük meg kedvünk szerint. Mindenképpen ajánlott rengeteg sajt használata, aki szereti. Ezután csukjuk össze a bagettet, és helyezzük a platnik közé. Akkor lesz tökéletes, ha a csíkok már aranybarnán belesültek a tésztába, illetve amikor folyik kifele a sajt.

Ebédre grillezzünk. A friss csirkemellet tisztítsuk meg, és hosszanti irányban vágjuk el két-három részre. Ne legyen se túl vastag, mert nem sül át, se túl vékony, mert kiszáradhat. Ezután fűszerezzük, pácoljuk ízlés szerint. Ajánlott recept: só, bors, fokhagyma, kakukkfű, majoranna, és olívaolaj. A húst hagyjuk kicsit állni, addig karikázzunk fel lilahagymát, paradicsomot, cukkinit, kaliforniai paprikák, répát, vagy bármilyen más zöldséget, amit szeretnénk. Előbb a hússzeleteket süssük át a kontakt grillen, magasabb hőfokon, majd a zöldségeket gyorsan, alacsonyabb hőfokon. Hideg krumplisalátával tálaljuk.